söndag, juli 06, 2008

Linsgryta gottigott gott =)


Hej
Inte hänt så värst mycket idag, det har varit svalt och skönt väder. Jag har pysslat lite med mina blommor/kryddor och kollat tv. Var på en extra promenad med vovvarna för att träna Moss.
Till middag gjorde jag en supergod linsgryta och det är ju dags för ett litet recept igen, här kommer det;
Koka upp 3dl röda linser (dubbel mängd vatten mot linser) tillsammans med en tärning kycklingbuljong eller grönsaksbuljong.
Skala 5 morötter och 5 potatisar, skär dessa i bitar.
Tag en purjolök och skiva den i bitar.
Stek upp morötter, purjolök och potatis i olivolja så att de får en fin stekyta men skall inte bli genomstekta.
Tag en stor kastrull eller gryta fyll botten rikligt med olivolja, häll i de stekta grönsakerna, ställ detta åt sidan så länge.
Tag 400 gram kycklingfärs (eller nötfärs) och stek upp detta, hacka färsen i stekpannan så att det blir lite större bitar och inte så grynigt som man tex har i köttfärssås. Skala 5 vitlöksklyftor och skiva upp dessa, stek upp det med färsen. Krydda med salt och svartpeppar.
Häll färsen ner i grytan med grönsakerna. Tillsätt 4dl vatten och 1dl sötsur sås (finns på flaska).
Blanda ner linserna i grytan. Koka på medelvärme i ca 10 minuter. Sen blandas kryddorna i, om du har färska kryddor så använd en blandning av Timjan, Basilika, Rosmarin och persilja (hacka och blanda i). Det går lika bra med torkade (tag då en tesked av vardera krydda).
Efter kryddorna så blandar man ner oliver (20st svarta med kärnor) och en burk kikärtor (skölj dessa noga innan). Tillsätt mer salt och peppar om du vill det. Låt koka i 10 minuter till.
Serveras med gott norsk flatbröd och isbergssallad.
Om man inte äter kött överhuvudtaget så tar man givetvis bort köttet eller byter ut det mot quorn eller tofu.
När man kokar linser först så får man en god grytbas och linserna kokar helt sönder, detta gillar jag det blir som om man har en tjockare sås.
Prova och njut! Kramizar!

Inga kommentarer: