tisdag, juli 01, 2008

Oliver...oliver...oliver =)


Hej
Oj idag har jag minsann varit flitig, har planterat 2 kryddväxter till och pysslat med andra blommor. Har satt en touch till på cykeln, en nyinköpt cykelkorg =), snart så är finliret klart. Det var grymt varmt till ungefär 15 tiden och då kom det en regnskur. På eftermiddagens promenad så gick jag förbi hos min vän och vattnade igen, det känns skönt att få det gjort.
Men idag tänkte jag faktiskt gör ett huvudinlägg om oliver, jag älskar oliver! Kan äta dem som godis =)….det finns massor av varianter att prova i butiken, ett stort tips är att köp inte de allra billigaste. Man kan tex gå i butiker och köpa på lösvikt då kan man prova en av varje sort för att se om man gillar något speciellt.
Det finns de med ost i, med jalapenos i och mycket mer, bara att prova!
En snabblektion;
Gröna oliver är de oliver som ej är mogna/svarta är mogna.
Många av de svarta oliver som finns i handeln är skickligt maskerade bedragare - gröna oliver som färgats. Ibland har de behandlats med mognadsgaser för att få "naturlig färg". Men smaken blir inte samma som på de svarta som fått mogna på trädet. Du känner igen fuskisarna på att de har en onaturligt jämn färg och en obehaglig doft av metall. I synnerhet när oliverna är urkärnade ska du vara misstänksam.
Min favorit är;
Kalamataoliven är grekisk, oval, smakstark, fruktig oliv som har ett pikant sting av rödvinsvinäger (se bilden). De är avlånga och ganska stora, dessutom mjuka i köttet vilket gör dem lätta att kärna ur. En bra nybörjaroliv som även är utmärkt till matlagning. Ett måste i grekisk sallad. Jag tror minsann jag ska gå och hämta några att smaska på till tv programmen ;), (på tal om tv så har jag fått en kanal utbytt ur basutbudet idag, tv8 har utgått och tv4 plus kommit istället).
Ha en trevlig kväll och kom ihåg att oliver och olivolja är supernyttigt. Kramizar!

Inga kommentarer: